Wat is Padel?

Wat is Padel?

Wat is Padel?

De kans is groot dat je ergens in 2021 de term padel voorbij hebt horen komen. Padel is namelijk de hardst groeiende sport in Nederland. Maar wat is padellen eigenlijk? Wij leggen het je uit in deze blog!

Over padel

Padel is een racket-bal sport dat wordt gespeeld met 4 personen. Padel speel je op een veld met een kooi eromheen. De padelbal lijkt op een tennisbal maar is iets zachter. De bedoeling is om de bal over het net te krijgen waarbij ook de kooi een belangrijke rol speelt. Veel mensen vinden padel een combinatie van tennis en squash. Om een beter beeld te krijgen van de sport leggen wij de regels even uit.

De padelbaan

Dat padel lijkt op een combinatie tennis en squash is niet verkeerd. Echter zijn er een aantal belangrijke verschillen. Om te beginnen is de padelbaan een stuk kleiner dan een tennisbaan. De afmetingen van een padelbaan zijn 20- bij 10 meter (zie onderstaande afbeeldingen). Daarnaast heeft een padelbaan geen muren zoals bij squash. De kooi is namelijk een combinatie van hekwerk en glas. De padelbaan bestaat uit twee speelhelften met beide twee servicevakken en een achterveld. De twee helften worden net als bij tennis gescheiden door een net.

Padelregels

De regels van padel lijken erg veel op de regels van tennis. De padelbal moet altijd over het net van de tegenstander geslagen worden. De service bij padel speel je onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn. Bij padel is het ook toegestaan om de bal na de stuit tegen de wand te laten komen. Vervolgens mag je hem dan alsnog terugslaan. Dit levert vaak verrassende en unieke rally’s op.

De puntentelling

De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15,30,40 (eventueel deuce) en game. Als je op deuce komt moeten twee opeenvolgende punten worden gemaakt om de game alsnog te winnen. Je doet dit door gebruik te maken van de voordeel/nadeel regeling.

Padelwedstrijden worden vaak gespeeld voor twee gewonnen sets. Je wint een set als je als team als eerste zes games wint met twee games verschil. Wordt het 6-6 in games? Dan speel je een tiebreak. Je speelt een tiebreak tot een van de teams zeven punten heeft met twee punten verschil van het andere team. Allebei een set gewonnen? Dan speel je een derde set. Deze speel je in de vorm van een supertiebreak die lijkt op de gewone tiebreak. Echter speel je hier tot tien punten met twee punten verschil, in plaats van zeven punten.

Het ontstaan van padel

Het verhaal gaat dat padel in 1969 al ontstaan is in Acapulco in Mexico. De bedenker hiervan is Enrique Corcuera, een rijke Mexicaanse zakenman. Hij bedacht een nieuwe sport door de regels, rackets en afmetingen van tennis aan te passen. Hij legde de eerste padelbaan aan in zijn eigen voortuin. Via een Spaanse vriend van Enqirque is padel vervolgens in Spanje terecht gekomen waar de eerste Europese padelclub werd opgericht. Vanaf dit moment begon Padel enorm te groeien in Spanje. Argentinië volgde al snel, waarna ook andere landen dit voorbeeld begonnen te volgen. In Nederland zijn op dit moment al ruim 500 padelbanen op 200 verschillende locaties. Verwacht wordt dat er in 2024 op zo'n 400 locaties 1100 padelbanen zijn.